Mer källarrenovering

Behöver jag säga att jag ser fram emot att hela källaren ska renoveras???? Den är i ungefär samma stil som tvättstugan var före... Vi dränerade om våren 2005 så nu är det ju fritt fram att göra iordning väggarna igen så putsen får sitta kvar, ni ser ju på bilderna i tvättstugan hur det såg ut i hörnen... Just där var det ett stuprör som gick ner i marken och som gått av... vilket fick till följd att regnvattnet från bl a garagetaket och en del av hustaket trycktes mot källarväggen och kom in i tvättstugan, vid skyfall kunde man t o m SE hur vattnet sipprade längs väggen :-(
På framsidan är det ännu värre, för marklutningen var fel där så vattnet från hela framsidan rann emot huset och ner längs källarväggen. Där har det oxå sipprat längs väggarna.... Väggen är i bedrövligt skick där, men numera torr!
Att vattnet vid skyfall trängde upp genom källaravloppet verkar oxå vara bortbyggt, vi pluggade igen den utgående avloppet och satte en dränkbar pump i en grop under källaren så att källaravloppet numera pumpas upp till husets övriga avlopp som går till en annan avloppsstam. Märkligt med gamla hus som har flera avloppssystem... Men vi har klarat ett skyfall nu där grannarna fick in vatten men vi klarade oss, så det verkar funka i alla fall. Det är inte kul att drabbas av vattenfylld källare....

Nåja, mer källarrenovering kanske det inte blir förrän huset är tillbyggt... Men det finns med  planen!

Tvättstugan

Eftersom det kommer dröja innan det blir några häftiga bilder på tillbygget så delar jag med mig av lite andra husbilder. För dryga året sen gjorde vi i ordning tvättstugan med gott resultat, det är fortfarande mycket roligare att ta hand om tvätten när tvättstugan är fräsch.
Vi börjar med skräckbilderna, dvs FÖRE-bilderna. De är INTE stylade alls :-)
image9
image10
image12image13

Lever ni fortfarande????
Nu kommer lite ögongodis i stället:
image14
image15image16image17image18

Lite detaljer finns givetvis kvar, sånt som tar tiiiiiid innan det blir gjort, måla fönstret, dörren och måla över  kladdet med fogmassa på sockeln t ex.
Så här års huserar bordet med frösådder i ena hörnet, där de står och gottar sig under en ställning med lysrör som är tänt 12 h/dygn.
Återvinningen har då fått lämna tvättstugan och jag tror inte de får komma tillbaka när frösådderna har flyttat ut heller :-)

Planlösningen

Nån scanner orkar jag inte plocka fram, men jag tog en bild av ritningarna:
Lite hjälp fick jag oxå :-)
image5
Om ni vill läsa och se mer av Eliza kan ni kika på hennes blogg: http://elizadoolittle.blogg.se/
image6

Det som är markerat i rött är de förändringar som ska göras, badrummet ska göras större, vägg ska sättas upp mellan matrum/nuvarande vardagsrum och så nya vardagsrummet förstås.

Det är enda hållet som kan byggas åt, huset ligger så till på tomten att alla andra håll är låsta, men jag tror nog detta kan bli bra, vi blir av med fönstret i matrummet, vilket vi får lösa med rejält med fönster direkt i vardagsrummet, det kommer att vara helt öppet mellan dem, bara en nivåskillnad på knappa metern, så det ska bli tillräckligt med ljus. Det syns inte på ritningen men längs den långa ytterväggen utan fönster är garaget vidbyggt, vilket omöjliggör ett fönster åt det hållet.

Charmigt med gamla hus, eller????

Jag har fått flera kommentarer om spisens placering i förhållande till diskbänken. Enligt faktaboken ska man ju inte bygga så, men nu har vi levt med detta "regelbrott" i 7 år och det går faktiskt alldeles utmärkt. Likaså att inte ha lådhurtsen med bestick precis intill diskmaskinen, som IKEA-planeraren sa var bäst, har funkat utmärkt.
Hela huset är fullt med kompromisser, så såna här grejer försvinner i mängden.

För er som inte har varit hos oss kan jag berätta att huset lutar 18 cm från yttervägg till yttervägg vilket gör det lite märkligt... Vi har rätat golv och innertak, men väggarna lutar ju fortfarande. Det är lite trixigt när nåt ska sättas upp. Behöver jag tillägga att mönstrade tapeter är omöjligt?
Anledningen till lutningen är att det är byggt på gammal sjöbotten och sättningarna skedde när huset var nybyggt och beräknas inte röra sig längre. Hela kvarterets hus lutar åt samma håll.

Huset är byggt i början av 1900-talet och har från början haft träpanel och underbara gamla fönster. På 50-talet "fräschades" huset upp med nya fönster *NEEEEEEEEEEEEEEEJ* och revertering. 1979 slogs sista spiken i kistan för charmen, då sattes vitt mexitegel på. Praktiskt men urfult. Fattar inte hur man kunde få bygglov för det.
Varför köpte vi då huset??? Jo, för det har en för oss ok planlösning, ett perfekt läge i stan och en underbar trädgård. Det var totalrenoveringsobjekt och hade en prislapp som passade oss som är GDS:are (Gör Det Själv).
Vi har ägt huset i dygt 7 år nu och det är HEMMA, på gott och ont!
Hittade två gamla bilder på huset, två år gamla, före dräneringen, tack och lov ser det lite bättre ut runt huset nu. Förutom ett nytt lass skräp då som uppkommit under garageisoleringen :-)
Från baksidan, där tillbyggnaden ska ske, 3-luftsfönstret ska bort.
image7

Och motsvarande bild från framsidan, det högra 3-luftsfönstret blir vårt sovrumsfönster.
image8

RSS 2.0